Защо трябва да сме нащрек в интернет?

Има всеобщи основни принципи за нашата сигурност в интернет, които не се променят, независимо от възникването на нови социални мрежи или пък усъвършенстването на съществуващите. И въпреки че приложенията са по-важни в ежедневното онлайн общуване на повечето хора, отколкото традиционните уебсайтове, това не означава, че правилата за безопасност в интернет са се променили по някакъв начин. Напротив. Хакерите и онлайн измамниците все още търсят лична информация, която могат да използват за достъп до нашите лични данни с цел да спечелят пари по неморален и незаконен начин. Netsurf не подкрепя тези измами и ние заставаме само зад честното и почтено печелене на пари онлайн

Небезопасното сърфиране в онлайн пространството може да доведе и до други заплахи. От публикуването на неудобни лични коментари или снимки, до забъркване с хора, с които предпочитаме да нямаме нищо общо.

Ето защо ние от Net Surf ще ви покажем как да се предпазим от неприятности, като спазваме няколко лесни правила по време на работа с интернет.

Внимавай за вируси онлайн 

Компютрите са неизменна част от ежедневието ни. Колкото по-популярни стават, толкова повече измами ни атакуват ежедневно. Всеки ден делим едно общо работно място с всички злонамерени софтуери и още толкова купища вредни за нашите устройства  вируси.

В онлайн пространството едно от най-важните неща е да се предпазваме от вирусите, които могат да ни навредят. Най-често целта им е да направят системата ни доста неизползваема. Те на практика са безпредметни, като в голяма част от случаите блокират огромен ресурс и забавят производителността на нашия компютър.

Няма по-лесен начин за заразяване с вирус от линк в съмнителен имейл. Често нападателите използват познати имена на пощи и интригуващи заглавия. Могат да се представят за нашата банка, която иска да променим паролата си с цел сигурност, или пък ни изпращат реклама с промоция на любим продукт, на която не можем да устоим.

За да ограничим възможността от заразяване на нашето устройство, не е нужно да прибягваме към супер специфични практики. Ключът за безопасното ни сърфиране се крие в това да имаме добра обща култура относно интернет и да спазваме четири прости съвета:

  • Последните версии на антивирусната програма, която използваме, браузъра и операционната система са едни от най-добрите защити срещу вируси и зловреден софтуер, затова е нужно да поддържаме нашите програми;
  • Много програми предлагат опцията за автоматични актуализации. Ако програмите, които ползваме, имат такава опции, то най-добре е да я включим и да ъпдейтнем нашата система автоматично;
  • Под устройства, които имат достъп до интернет, не трябва да имаме предвид само компютрите, но и всички смартфони, игрални конзоли, смарт телевизори и други устройства, които също могат да бъдат заразени с вирус и имат нужда от защита;
  • USB флаш паметта и други външни устройства също могат да бъдат носители на зловреден софтуер. Важно е да използваме антивирусната си програма, за да сканираме такива устройства, преди да ги използваме; 

При тегленето на файлове важи същото условие. Но в този случай, дори да сканираме изтегления файл за вируси, често пъти при инсталационните файлове заплахата се крие по време на инсталацията. Наложително е внимателно да прочетем какви въпроси ни задава инсталаторът, какви отметки има и какво ни подканва да изтеглим като допълнителен софтуер.

Не се доверявай на непознати в интернет 

Всичко, което публикуваме в интернет, губи своя поверителен характер. Затова публикуването на лична информация в блогове, в нашите профили или в дискусионни форуми може да бъде опасно и да доведе до злоупотреби. Прекарваме значителна част от живота си онлайн, като седим пред компютър и не пускаме мобилния си телефон от ръката. Все по-често стоим в интернет, но в същото време забравяме да бъдем бдителни и пренебрегваме нашата безопасност. Съвременният свят прави измамниците все по-хитри и коварни. Използват се множество методи, които не можем да предвидим или да очакваме. Но може да сме повече разбиращи в информационната сигурност.

Златно правило при безопасното онлайн сърфиране е никога да не даваме личните си данни в интернет или ако го правим, то преди това трябва да сме се уверили, че те са в безопасност. Под лични данни какво имаме предвид – адрес, телефонен номер и всяка друга информация, която е строго индивидиална за нас.

Също така не трябва да се доверяваме на непознати потребители. Някои хора се представят с фалшива самоличност и информацията, която някой дава за себе си не винаги е вярна. Прекалено примамливите и изгодни предложения в интернет често са подвеждащи. Една от най-срещаните грешки е да изпратим снимки или друга лична информация, без да сме проверили самоличността на човека срещу нас.

Друго важно нещо е да подбираме внимателно с кого общуваме. Социалните мрежи са много лесен начин за намиране на нови приятели и интересни хора, с които да се запознаем, но не бива да добавяме непознати в контактите си толкова бързо. 

Обърни внимание на паролите си 

Употребата на силна и защитена парола е от изключително значение за безопасното ни присъствие в интернет. Препоръчително е тя да съдържа колкото се може повече символи и да се състои от комбинация от малки и главни букви, цифри и др. Също така да не присъства в правописния речник, да не съдържа лични данни и да не е създадена с предвидими „трикове“.

Като добра превенция е да сменяме паролата си от време на време и никога да не я споделяме с други хора, защото може да попадне в ръцете на злонамерен човек. Силните пароли са трудни за помнене, но от голямо значение.

Избягвайте сайтовете за възрастни 

Освен опасни имейли, съществуват и такива сайтове. Принципът им на работа е същият, като при  пощата. Най-често се представят от името на съществуваща организация, като обикновено е копиран и дизайнът на оригиналния сайт. Можем да ги разпознаем по уеб адреса – той също може много да прилича на истинския, но ще има някои осезаеми разлики.

Друг сигнал е, ако връзката не е сигурна. Тогава трябва да сме с повишено внимание. Когато теглим файлове, софтуер, игри или друго, също трябва да проверяваме сайтовете, от които смятаме да го направим, като потърсим мнения по независими форуми за тях.

Страниците и сайтовете за възрастни също могат да бъдат много вредни за нашите устройства.  За наша безопасност е хубаво да избягваме посещаването им и да ограничим достъпа им до нашите деца. Не само защото крият неприлично съдържание, но и защото са носители на непрестанно атакуващи вируси и изнервящи реклами. 

Защо качественият интернет доставчик е важен за сигурността ти?

Дигиталната сигурност е важна, колкото и физическата. Все повече от нашето свободно време прекарваме онлайн и се нуждаем от сигурност. А какво стои в основата на нашата безопасност? Правилно! Надеждният интернет доставчик.

Много често не само компаниите, но и обикновеният потребител решават, че закупуването на защитна стена или антивирусно решение е достатъчно, за да ги предпази от атаки. Реалността обаче е по-различна и е нужно използването на качествен интернет доставчик. Независимо дали ползваме настолен компютър, за да гледате филми, или мобилно утройство, за да разпуснем в социалните мрежи, искаме да имаме най-добрия доставчик, най-бързия интернет и разбира се, да не плащаме космически суми за това. Но какво отличава един доставчик, освен цената и скоростта? Хубаво е да се оповаваме и на защитата, която може да ни осигури. Колкото по-добра защита ни предлага той, толкова по-благонадежден е всъщност. 

Какво прави Net Surf

Ние в Net-Surf разбираме колко важна е надеждността на услугите и оставяйки мрежата безопасна, незасегната и напълно функционираща. Затова сме наблегнали на важните за един потребител качества, а именно да защитава мрежата си и услугите от DDoS/flood атаки. 

Нашият основен приоритет е премахването на всички заплахи от злонамерени атаки, целящи да прекъснат комуникациите ви или да затруднят видимостта на вашите онлайн ресурси. 

Никой не иска да дава пари на вятъра, да не говорим в трудни времена като тези. Несигурността и онлайн опасността влияят по неприятен начин на живота ни, затова ние ти даваме решение, като комбинираме удобство и качество в нашите пакети за интерактивна телевизия и наистина добър интернет. Смятаме, че всеки се нуждае от един такъв, който гарантира безопасно, отворено и сигурно киберпространство, в което да се наслади на макс на времето, което прекарва в мрежата. Ами ти?