Какво е Wi-fi 6 и защо ни е нужен?

Wi-Fi стандартите се променят на всеки няколко години. Новия стандарт обикновено го свързваме с по-добра безжична мрежа. Дали в работата, или в домашни условия, последните години толкова много се популяризира неговото използване, че най-вероятно вече имате представа какво е Wi-Fi и защо го свързваме в комбинация с употребата на рутер.

Ние от Net Surf се грижим за нашите читатели, и тъй като за нас е важно информацията да е достъпна за всички, за тези, които тепърва навлизат в технологиите, все пак ще поясним. Това е безжичен интернет, който предоставя много удобства и без който почти никой не може да си представи ежедневието в наши дни. Както почти всяка технолология, и безжичната мрежа се развива, като това се контролира от Wi-Fi Alliance. През годините от пускането си на пазара са представени различни поколения стандарти, които носят сравнително трудно разпознаваеми от масовия потребител имена.

Какво представлява Wi-fi 6 технологията?

Ако през следващите месеци и години ви предстои закупуването на нова потребителска електроника като например лаптоп, таблет, телефон и т.н., то най-вероятно ще срещнете името Wi-Fi 5 или 6. Според Wi-Fi Alliance дори софтуера на продуктите ще може да изписва кой стандарт се използва в момента.

Нека сега вече преминем към същинската част и да поговорим за самия Wi-Fi 6. Това е най-новото поколение, но в него не се набляга само и единствено на по-бърза скорост за връзка, а се набляга върху използването на много устройства едновременно. Всеки от нас може да помисли колко устройства са свързани едновременно безжично към рутер в един дом или офис. Целта му е да има бърза връзка до всички устройства, а не някое от тях да е по-бързо за сметка на останалите.

С все по-голямото използване на видео и стрийминг услуги като платформите YouTube, Netflix и Twitch, то все повече трафик преминава през Wi-Fi рутерите, особено ако става дума за видео с висока резолюция. Да не говорим, че и след няколко години 8K видео също ще започне да се използва по-често, което ще изисква още по-голям пренос на данни. При Wi-Fi 6 рутерите има повишени капацитет и ефективност при по-голяма гъстота и подобрено енергопотребление.

 Каква е разликата между Wi-fi 6 и Wi-fi 5 ?

Имена

Първата разлика идва още с името. При първото пускане на Wi-Fi рутер за всяка уникална среда бяха дадени имена, основани на стандарта IEEE (Institute of Electrical and Electronics Engineers) 802.11. С цел по-лесен маркетинг Wi-Fi Alliance накара различните стандарти да приемат по-специфични имена въз основа на позицията им в поколенията стандарти за безжична връзка. Wi-Fi 5 използва наименованието IEEE 802.11aac. По-новият стандарт Wi-Fi 6 от своя страна е наречен 802.11ax. Тези два стандарта не трябва да се бъркат един с друг.

Батерия

Животът на батерията на електронните устройства е една от най-критичните характеристики, за които всички внимаваме, когато обмисляме покупката на ново устройство. Дори захранването да е достатъчно стабилно, не винаги е удобно, нито естетично да носим зарядно с нас. Някои устройства, особено в случая на управление на устройствата на IoT(Internet of Things), не са създадени за многократно зареждане. Това означава, че Wi-Fi стандарт, който може да намали количеството енергия, изразходвано от безжичната връзка, ще бъде по-добър вариант, тъй като има склонност да натоварва резервите на батерията.

Wi-Fi 6 рутерите предлагат това уникално предимство за пестене на батерията, благодарение на нова функция, която не се среща в предишните поколения, наречена Target Wake Time (TWT). TWT е технология, която позволява да се съкрати времето, което периферното устройство прекарва в непродуктивна връзка с Wi-Fi мрежата.

Функцията Target Wake Time позволява на точката за достъп да комуникира с устройството, като го инструктира да приспива Wi-Fi радиото, когато не се извършва предаване. Разликата тук е, че Wi-Fi 5 не разполага с функцията TWT и не може да регулира степента на консумация на енергия от периферните устройства. Поради това консумацията на енергия е по-висока, когато използвате рутер с Wi-Fi 5, отколкото Wi-Fi 6.

Сигурност

Значението на мрежовата сигурност в безжичните мрежи не може да бъде пренебрегнато. Wi-Fi, като безжична мрежа, позволява множество устройства и потребители да бъдат свързани с интернет чрез една точка за достъп. Wi-Fi рутерът се използва често и на обществени места, където контролът върху това, кой може да се свърже с мрежата, е по-слаб.

Wi-Fi 5 поддържа протоколите WPA и WPA2 за сигурна връзка. В сравнение с вече остарелия протокол WEP това са значителни подобрения в сигурността, но сега той има няколко уязвимости и слаби места. Е, Wi-Fi 6 е ускорила играта, като е включила най-новия протокол за сигурност – WPA3. По този начин устройствата, поддържащи Wi-Fi 6, използват заедно протоколите WPA, WPA2 и WPA3. Wifi Protected Access 3 подобрява процесите на многофакторно удостоверяване и криптиране. Той разполага с технологията OWE, която предотвратява автоматичното криптиране, и на последно място – сканиращи кодове за директно свързване с устройства.

По-бърза връзка

Забавянето се отнася до закъснението при прехвърлянето на пакети данни от едно място на друго. Ниските скорости на латентност, клонящи към нула, са по-оптимални и показват малко или никакво забавяне. Рутерите, поддържащи Wi-Fi 6 в сравнение с тези, които поддържат 5, предлагат по-малка латентност, което ги прави идеални за фирми и корпоративни организации. Като домашните потребители също ще оценим тази характеристика на най-новите модели рутери, защото тя означава винаги по-бърза интернет връзка.

Честотни ленти

Една ясна разлика между Wi-Fi 5 и Wi-Fi 6 са честотните ленти на двете технологии. Wi-Fi 5 използва само честотната лента 5GHz, която предлага по-малко смущения. Недостатъкът е, че сигналите имат по-малък обхват и намалена способност да проникват през стени и други препятствия.

Wi-Fi 6, от друга страна, използва две честотни ленти – стандартната 2,4Ghz и 5Ghz. В него разработчиците ще добавят 6 GHz честотна лента към семейството безжичната мрежа. Фактът, че той използва както 2,4Ghz, така и 5Ghz, означава, че устройствата могат автоматично да сканират и използват честотната лента с по-малко смущения и по-добра пригодност. По този начин потребителят получава най-доброто от двете мрежи – по-висока скорост, когато близкото разстояние е оптимално, и по-обширен обхват, когато периферните устройства не са на същото място.

Многопотребителски, многократен вход и многократни изходи (MU-MIMO)

Преди да обясним разликата между Wi-Fi 5 и Wi-Fi 6, нека малко ви разкажем какво означава терминът MU MIMO. Неговото съкращение идва от “многопотребителски, многократен вход и многократни изходи”. Това е безжична технология, която позволява на повече от един потребител да комуникира с маршрутизатор едновременно. Има огромна разлика в капацитета на MU MIMO от Wi-Fi 5 и Wi-Fi 6.

Wi-Fi 5 използва еднопосочен 4×4 MU-MIMO за връзка надолу. Това означава, че множество потребители до определен лимит могат да получат достъп до маршрутизатора и стабилна безжична връзка. След като този лимит от четири едновременни предавания бъде надхвърлен, Мрежата става пренаселена и започва да показва признаци на претоварване, като например повишена латентност, загуба на пакети и др. В Wi-Fi 6 се използва технологията 8×8 MU MIMO. Тя може да обслужва до осем устройства, свързани и активно използващи безжичната локална мрежа, без никакви смущения. Още по-добре е, че надграждането на новия стандарт MU MIMO е двупосочно, което означава, че периферното устройство може да се свързва с маршрутизатора на няколко честотни ленти. Това означава подобрена възможност за качване на информация в интернет, наред с други приложения.

Подход към формирането на лъча

Формирането на лъча е техника за предаване на сигнали, която насочва безжичните сигнали към определен приемник, вместо да разпространява сигнала в различни посоки. Използвайки формирането на лъча, точката за достъп може да изпраща данни директно към дадено устройство, вместо да излъчва сигнала във всички посоки. Формирането на лъча не е нова технология и присъства както в в по-старите версии на безжичната мрежа. В стандарта Wi-Fi 5 са използвани само четири антени. В 6-цата обаче се използват осем антени. Колкото по-добра е способността на Wi-Fi рутера да използва технологията за формиране на лъча, толкова по-добра е скоростта на предаване на данни и обхватът на сигнала.

Какви са недостатъците на Wi-fi 6?

Смартфоните, лаптопите, рутерите или скутерите, оборудвани с технологията Wi-Fi 6, са скъпи. Освен това трябва да имаме широколентова връзка от гигабитов клас, за да използваме пълноценно технологията.

Друг недостатък е обхватът на мрежата. Рутерите, поддържащи Wi-Fi 6, имат по-малък обхват в сравнение с 5 Ghz мрежата и сигналите ще бъдат прекъсвани по-често, ако между рутера и устройството има препятствие.

Заслужава ли си да ъпгрейднем своя рутер до Wi-Fi 6?

Към момента това е разумен вариант, само ако сме решили да си купуваме нов рутер. Все още не е наложително. Ако все пак рутерът ви е доста стар, например на 10 или повече години, обмислете да го смените. Да, тези машинки нямат нужда да се ъпгрейдват като нашите смартфони, конзоли и компютри, но понякога е добра идея да го правим.

Рутерът е като сърцето на нашите устройства у дома и в офиса. Докато е жив, всичко ще работи. Но какво, ако това сърце може да изпомпва доста по-бърз интернет и цената за това не е космическа?

Ако засега сте доволни от своя рутер, не бързайте. Колкото повече използвате стрийминг услуги, играете на игри и други подобни, толкова по-голямо основание имате да ускорите придобиването на Wi-Fi 6 рутер, защото ще има разлика. И разбира се, не на последно място, трябва да се съобразим с интернет връзката, която имаме. Защото, ако тя не е годна да се възползва от стандарта, всичко останало се обезсмисля.

Кои са най-добрите Wi-fi 6 рутери на пазара?

Най-добрият Wi-Fi рутер за повечето хора днес е TP-Link Archer C2300. Той предлага фантастична комбинация от стойност към производителност, която лесно ще отговори на нуждите на повечето потребители. TP-Link Archer C2300 може да покрие до около 3500 квадратни фута дом с достатъчно честотна лента, за да поддържа множество потребители, които предават HD или дори 4K съдържание, сърфират в мрежата или играят онлайн.

ЗАКЛЮЧЕНИЕ

В заключение бихме казали, че се надяваме да сме ви били полезни с информацията. Технологиите и стандартите се актуализират с бързи темпове и за да сме в крачка с новото време, трябва да обновяваме информацията, която знаем постоянно. И тъй като разбираме колко изморително е да се ровим в тонове страници със суха теория, ние от Net Surf правим по-лесно и забавно ученето на нови неща, като пускаме  полезни и интересни теми в нашия блог, с които ще си едновременно в крачка с актуалностите и ще разпускаш от натоварения работен ден.