Doomscrolling

Спираме алармата с не особено голямо желание, приготвяме си първата чаша кафе и след това – Facebook. Познато, нали? Както всяка сутрин, рутината ни започва с проверка на социалните мрежи. И там са те – новинарските сайтове със своите пищни порции от негативни заглавия. Скролването става едно безкрайно приключение в морето от лоши новини. Първа, втора, трета… и така се налага да започнем деня с песимистично настроение. А знаехте ли, че зад това се крие цял един термин, наречен “Doomscrolling”? 

Този привличащ шаблон на думскролинга (doomscrolling) може да остави трайни следи върху нашето емоционално състояние. В следващите редове нашата статия ще проучим как думскролингът влияе върху психическото здраве, как можем да го разпознаем и, най-важното, как да се защитим от виртуалния капан на негативната информация.

Какво е Doomsrolling?

Този модерен феномен, известен като “думскролинг,” нашумя покрай тежките събития, като пандемията от COVID-19. Той се превърна в изкусен виртуален капан, влачейки ни бавно, но уверено в безкрайните потоци от негативни новини и стрес. Онлайн феноменът не само ни засипа с тревога и негативно настроение, но и предизвика у Net Surf сериозни размисли за това, как да направим нашето време онлайн по-позитивно и интересно.

Бъдейки от хората, които се потапят в безкрайния океан от негативни статии и публикации, всъщност не е толкова трудно. Социалните мрежи са навсякъде, и веднъж, отворим ли “кутията на Пандора”, вероятността да не попаднем на негативна новина е почти нулева. 

Казано с други думи, думскролингът е поведенчески модел, при който се потапяме в дълбокия поток на отрицателна информация, без да осъзнаваме последиците. Този термин стана все по-често употребяван, описващ склонността ни към постоянното консумиране и споделяне на съдържание, което носи емоционална тежест и може да навреди на психическото ни здраве.

Всеки ден, когато се събуждаме, ръката ни автоматично търси телефона и започваме деня с прелистване на новинарски заглавия. В този ежедневен ритуал, думскролингът вече започва, без да осъзнаваме, че всъщност избираме да се потопим в потока на негативната информация.

Дори и по време на обяд, докато правим пауза от работа, скролването през социалните мрежи може да се превърне в сесия от “думскролинг,” където забравяме за положителните и вдъхновяващи моменти и се фокусираме върху проблемите и тревогите в света, който ни заобикаля.

Тези сценарии представляват само малка част от ежедневието, което се преплита с потока от негативна информация. Да се научим как да разпознаваме този обичай и как да се фокусираме върху позитивните аспекти на живота може да ни помогне да избегнем цифровата засада на негативната информация и да създадем по-балансиран и здравословен подход към сърфирането в мрежата.

Какви са ефектите на Doomscrolling-a?

Този странен термин разкрива страховит ефект върху нашето психическо здраве. Започваме с една тъжна новина и преди да забележим, вече сме влязли във виртуален вихър от тревожни емоции.

Първият и може би най-очевиден ефект е увеличената тревога и стрес. Навлизането в света на постоянни кризи може да създаде чувство на безпокойство и напрежение, което в крайна сметка води до емоционално изтощение. Когато става въпрос за тревога, думскролингът предлага друг вид контрол. Имаме избор какво да четем, кога да го направим, но проблемът е, че потокът от информация е безкраен. Няма край. Няма изход. И така, вместо да успокоим тревогата, ние я поддържаме и усилваме, като се фокусираме върху теми, които хранят нашите специфични тревожни мисли.

Сложно е да бъдем щастливи, когато постоянно се сблъскваме с лоши новини. Този вреден навик поддържа цикъла на отрицателните мисли, които увеличават депресията и затрудняват прилагането на стратегии за справяне. Ефектите на думскролинг са сходни с тези при зависимостите. Ние станахме зависими от хроничното поведение на прелистване на безкрайните новини, като по този начин е възможно дори да подхраним зависимостта от интернет и социалните мрежи.

Този негативен цикъл дълбоко засяга и нашата способност да решаваме проблеми. Думскролингът често предизвиква затруднение в процеса на рационално мислене и вземане на обективни решения.

Освен това, може да наруши социалните ни взаимодействия. С постоянната негативна информация се изолираме от реални социални връзки, предпочитайки виртуалната реалност пред лицата на хората около нас. Допълнително, често води до отдалечаване от личните ни цели и приоритети. Заглушени от потока от негативни новини, можем да загубим фокуса върху своите нужди и амбиции.

За да се справим с тези ефекти, е важно да разгледаме своите онлайн навици, да поставим граници върху времето, което прекарваме в мрежата, и да учим как да поддържаме баланс между информираност и психическо благополучие. 

Практически съвети за ограничаването му

Ограничаването на негативните новини е важен етап към постигане на по-здравословна и балансирана онлайн активност. За да се справим с този навик, Net Surf е подбрал няколко приложими практически съвети, които ще подпомогнат поддържането на позитивни навици.

Ключовият фактор, за това какво ни попада като постове, статии и новини, е алгоритъмът на социалните ни мрежи. Би било доста полезно да разнообразим своя фийд (съдържанието), като следваме интересни и позитивни акаунти и се ангажираме активно с тях. Когато се появи отрицателна информация, просто можем да я пропуснем или да я отложим за по-късно. С течение на времето този подход ще промени алгоритъма на социалните ни мрежи, правейки ги по-позитивни и устойчиви на негативните влияния. Препоръчително е също така да се абонираме за съдържание, което ни вдъхновява. Това допринася за изграждането на по-позитивна перспектива и подкрепя психическата ни устойчивост.

Вградените функции за ограничаване на времето на смартфоните са полезен инструмент, както и различни приложения, които ни помагат да контролираме времето, което прекарвате във виртуалния свят.

Прекратяването на безкрайния поток от негативните новини може да бъде успешно, ако променим и своя подход. Да направим пауза от социалните медии и новинарските сайтове за определен период, като например няколко дни или цяла седмица, би свършило отлична работа. Вместо да се поддаваме на постоянния стрес, можем да насочим вниманието си към позитивни източници и вдъхновяващи истории. 

Практиките като дигиталният детокс са отличен начин да възстановим фокуса си и да намалим влиянието на думскролинга, като временно се откажем от онлайн медиите. Съчетавайки тези практически съвети, можем да изградим по-здравословни онлайн навици, които да поддържат психическата и физическата ни устойчивост.

В крайна сметка, е важно да осъзнаем влиянието на думскролинга върху нашето ментално благополучие и да се стараем да бъдем по-съзнателни при консумацията на новини, избирайки баланс между информация и пазене на психическото си здраве.