Часът на Земята – Свободата да избереш по-добър живот

В NetSurf осъзнаваме, че днес живеем в свят, който никога не е бил толкова технологичен и дигитален. И ще става още повече такъв. Точно заради това ценим Часът на Земята! Той ни учи на това, че трябва понякога да забавяме темпото. Да обърнем внимание на Земята – нашия дом. И на любимите ни хора. Не само за един час, не само един ден в годината, а като част от ежедневието ни.

Какво всъщност е Часът на Земята?

 Да изгасим лампите вкъщи и на работа? Това е първата стъпка. Да изключим и други уреди, които потребяват енергия? Имаме прогрес. Часът на Земята всъщност е нашата благодарност към нея. И нашето извинение. Нашият опит да и дадем поне частица от времето, която тя е дала на нас. Да и помогнем да си отдъхне от цялото това натоварване, което ѝ причиняваме.

Ние въздействаме на планетата си. И в повечето случаи го правим по негативен начин. Но можем да го правим и по положителен, ползотворен начин. Като живеем по-отговорно, като се замислим за ролята на всеки един от нас и направим нещо добро.

  • Така директно намаляваме потреблението на електроенергия;
  • Индиректно, а и директно, намаляваме изхвърлянето на въглеродни емисии и замърсяването като цяло.
  • Образоваме себе си и всички останали за важността на това да не бъдем безотговорни и разточителни. Така вредим първо на себе си.

Един час, а всъщност ценност и начин на мислене

 В рамките на тези 60 минути и отвъд тях ние затвърждаваме и изразяваме нашите ценности. Уважение към природата, ангажираност към по светло и устойчиво бъдеще, готовност да предприемем мерки. Това е израз на дългосрочният ангажимент към промяната на начина, по който мислим, действаме и общуваме със Земята.

Това е един сигнал да отместим поглед и внимание от екрана, от забързаното ежедневие. И да ги насочим към околната среда, начина ни на живот и хората около нас.

Защото ние имаме СВОБОДАТА да направим избор

Да, това е отговорност и ангажимент. С този акт обаче демонстрираме, СВОБОДАТА и ВОЛЯТА да изберем да живеем по-добре. Демонстрираме това, че всеки един от нас може с малки, но смислени стъпки, да бъде промяната. Защото хората сме в основата на решението на този и всички останали проблеми. Рамо до рамо с технологиите, правилата и всички големи мерки.